Tuesday, October 9, 2007

IKAN PANGGANG AIR ASAM

IKAN PANGGANG AIR ASAM
500gm Ikan Kembung – dicuci bersama garam dan asam
250ml minyak sawit Sri Murni
Garam secukup rasa
2 batang serai – dititik
1 sudu teh garam
½ sudu teh kunyit serbuk
250ml santan pekat
Bahan-bahan Air Asam
4 biji cili merah dan cili padi
2 biji bawang besar
2 biji tomato
4 biji limau nipis
2 sudu besar belacan
sedikit pati asam jawa, air dan garam.
Cara-cara :
Gaulkan ikan bersama minyak, santan, serai, garan dan serbuk kunyit.
Panggang sampai masak.
Cara-cara membuat air asam :
Hiriskan bawang, cili merah dan cili padi. Cincang buah tomato.
Perahkan limau nipis.
Ramaskan kesemua bahan di dalam bekas dan masukkan garam secukup rasa

No comments: