Tuesday, October 9, 2007

Ikan cencaru sumbat kelapa

Bahan-bahan ( 5 orang )
5 ekor ikan selar(nak guna ikan cencaru pun bleh...)
3 sudu besar kelapa parut
2 sudu besar pes cili (klu nak pedas, bleh lebihkan cili..)
2-3 serai (nak lebih pn x per..)
garam, gula & serbuk perisa secukup rasa
Cara-cara
"Bersihkan ikan dan kelar belakang ikan(mcm dlm gambar). Toskan
Masukkan serai, kelapa, pes cili ke dalam blender. Blend 2-3 minit. Masukkan dalam kuali dan msak smpai rasa pes cili tu dah masak. Masukkan garam, gula dan serbuk perisa secukup rasa.
Isi sumbat yang dah siap.
Sumbat kelapa tadi ke dalam ikan. Mcm dlm gambar.
Perap selama 1/2 jam atau lebih. Goreng dan sedia utk dihidangkan...

No comments: